Inriktning Musik

Känner du ett intresse och en passion för musik och för att spela/skapa musik tillsammans med andra? Bäckängs musikprofil ger dig de bästa förutsättningarna att utvecklas som sångare och instrumentalist samtidigt som du får högskolebehörighet och breda möjligheter att söka dig vidare, antingen mot yrken inom musikens värld (t ex artist, musiker, låtskrivare, ljudtekniker eller musiklärare) eller mot andra yrken (t ex lärare eller jurist). Du kan också välja ytterligare musikkurser för att verkligen slipa på din talang eller bredda utbildningen med kurser som öppnar upp för ännu fler högskoleutbildningar.

Du får en genuin musikutbildning som både är teoretisk och praktisk och du ges utmärkta förutsättningar att utvecklas som musiker både på och utanför scenen.

Du lägger mycket tid på att förbättra dina egna sång- eller instrumentfärdigheter och minst lika mycket tid läggs på att utvecklas som medmusiker, både i ensembler och kör. Kontinuerligt sker framträdanden inför publik på både större och mindre spelningar. I vår egen studio lär du dig musikproduktion, grundläggande ljud- och inspelningsteknik och använder digital teknik för att skapa och redigera musik.

Tre år i kreativ miljö tillsammans med likasinnade innebär rika erfarenheter, och förutom att bli en bättre musiker så lär du dig mycket om teamwork och ansvar. Ofta sker undervisningen i projektform där du tillsammans med elever både från din egen klass och från de övriga estetiska inriktningarna skapar framträdanden – allt från konserter till musikteater. I årskurs tre får du och dina klasskamrater chansen att utveckla egna projekt inom exempelvis låtskrivande, inspelningsteknik eller scenframträdande, och vi bjuder in till en spännande festival av redovisningar.

Personliga instrument- eller sånglektioner, gruppundervisning i piano eller gitarr, musikteori och körsång är kurser som sätter färg på gymnasietiden, tillsammans med alla andra ämnen som du behöver till din examen. Skolvardagen bryts ibland av spelningar och workshops med inbjudna branschproffs och en och annan studieresa för att uppleva livemusik och få en inblick i arbetet som försiggår bakom kulisserna på till exempel operan eller en skivproduktion.